Crema catalana met zoete aardappel
Deze Spaanse dessertklassieker dankt niet alleen z’n prachtige kleur, maar ook de volle smaak aan zoete aardappelblokjes. Je gasten raden dit bijzondere geheime ingrediënt nooit!
Ingrediënten
Nagerecht voor 6 personen
- 150 g Aviko Sweet Potato Blokjes
- 1 el vanillearoma
- 500 ml volle melk
- 4 eidooiers
- 150 g suiker - Mixer met gardes, staafmixer, zeef,
- 6 ovenvaste schaaltjes (inhoud 150 ml),
- crème brûléebrander
Bereidingswijze
Voorbereiden: 30 minuten Wachten: 2 uur Bereidingstijd: 5 minuten
- Breng in een steelpan de melk met de zoete aardappelblokjes en het vanillearoma tegen de kook.
- Draai het vuur laag en laat de melk 15 minuten trekken.
- Klop intussen met de mixer de eidooiers met 100 gram suiker dikromig en bleekgeel.
- Pureer van het vuur de melk met de zoete aardappelblokjes met de staafmixer zo glad mogelijk.
- Schenk de melk door een zeef; wrijf daarbij ook zoveel mogelijk van de zoete aardappel door de zeef.
- Schenk de melk in een dun straaltje bij het eimengsel, al kloppend.
- Doe het mengsel terug in de pan, verwarm op zo laag mogelijk vuur (of au bain-marie) en roer daarbij voortdurend met een houten lepel tot een gebonden vla ontstaat.
- Schenk de vla in de tapasschaaltjes en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
- Zet de schaaltjes afgedekt 2 uur in de koelkast om op te stijven.
- Bestrooi de roompuddinkjes met de resterende suiker.
- Brand de suiker met de brander tot een lichtbruin karamellaagje. Serveer direct.
TIP. Vervang het vanillearoma ook eens door kaneel of steranijs