Bezorgen: Poutine met Irish stew en peterselieroom
Friet met een heerlijke topping: dat is de Canadese klassieker ‘poutine’. Een allemans favoriet. Het stoofvlees maak je ruim van tevoren en heeft door het Ierse stoutbier een rijke en volle smaak. Bij bezorgen het vlees en de saus apart verpakken.
Ingrediënten
voor 10 personen
- 3 kg Aviko SuperCrunch Fresh friet
- 75 g roomboter
- 3 kg magere runderlappen, in blokjes
- 3 uien, gesnipperd
- 2 preien, in ringen
- 3 wortels, in plakjes
- 1 l Guiness bier
- 1 l vleesfond
- 2 laurierblaadjes
- 3 kg bospeen
- 75 ml olijfolie
- (grof) zeezout
- 1 bosje peterselie
- 500 g zure room
- olie om te frituren
Bereidingswijze
30 minuten voorbereiding + 3 uur stoof
- Smelt de boter en braad het vlees bruin aan. Schuif het vlees aan de kant. Bak de ui met de prei en wortel 5 minuten zachtjes, zonder te kleuren.
- Schep het vlees door de groenten. Schenk het bier en de fond erbij. Voeg de laurier toe en breng tegen de kook.
- Draai het vuur laag en stoof het vlees afgedekt in 3 uur zachtjes gaar. Snijd intussen het loof van de bospenen en schil ze met een dunschiller. Spreid de bospenen uit op bakplaten, besprenkel ze met de olijfolie en schep om. Bestrooi ze met zeezout naar smaak.
- Verwarm de oven voor tot 220 ºC. Rooster de bospenen in de voorverwarmde oven in 25-30 minuten beetgaar.
- Hak de peterselie fijn en meng met de zure room.
- Verhit de frituurolie tot 175 ºC. Bak de friet in porties in 3 minuten goudbruin en krokant in de hete olie. Laat de friet even uitlekken op vetvrij papier.
- Bind het stoofvlees tot de gewenste dikte en breng op smaak met zout en peper.
- Verdeel de friet met de bospenen over borden of wegwerpverpakkingen. Schep het stoofvlees over de friet. Geef de peterselieroom er apart bij om later zelf over het stoofvlees te schenken.
Per persoon: 1350 kcal, 82 g eiwit, 64 g vet waarvan 18 g verzadigd, 100 g koolhydraten, 15 g vezels en 4,8 g zout
Tip: geroosterde bospenen zijn ook heerlijk om op kamertemperatuur te serveren!