Recept Aviko Super Crunch Fresh met salade Nicoise en tonijnsteak

Lauwwarme salade Nicoise met tonijnsteak en knapperige frites

Maak de salades van tevoren klaar en bewaar ze gekoeld. Geef de dressing apart mee zodat de sla lekker knapperig blijft tijdens de bezorging.

Ingrediënten

10 personen

  • 3 kg Aviko SuperCrunch Fresh friet
  • 6 eieren
  • sap van 1 limoen
  • 3 el Franse mosterd
  • 275 ml zonnebloemolie
  • 2 el wasabipasta
  • 150 ml witte wijnazijn
  • 500 ml olijfolie extra vierge
  • 500 g haricots verts
  • 400 g slamelange naar keuze
  • 3 rode uien, in ringen
  • 400 g zwarte olijven
  • 500 g cherrytomaatjes, gehalveerd
  • 2 bosuitjes, in ringetjes
  • 6 el olijfolie, om te bakken
  • 10 duurzaam gevangen tonijnsteaks 
    (bijv. Albacore tonijn) à 175 g, op kamertemperatuur
  • olie om te frituren
  • staafmixer
Recept Aviko Super Crunch Fresh met salade Nicoise en tonijnsteak

Bereidingswijze

30 minuten bereidingstijd

Breek 1 ei boven een hoge maatbeker. Voeg het limoensap, 2 tl mosterd en de zonnebloemolie toe. Pureer met de staafmixer tot een lobbige mayonaise. Breng pittig op smaak met de wasabipasta.
Klop een vinaigrette van de wijnazijn, de extra vierge olijfolie en de resterende mosterd. Breng op smaak met zout, peper en eventueel een schepje suiker.
Kook de haricots verts in water met zout in 4 minuten knapperig gaar. Giet de haricots verts af en spoel ze onder stromend water af tot ze koud zijn.
Kook 5 eieren in 6 minuten bijna hard. Laat de eieren schrikken, pel en halveer ze.
Verdeel de sla met de haricots verts, de uiringen, de olijven, de tomaatjes en het ei over de borden of wegwerpverpakkingen en zet eventueel gekoeld weg.
Verhit de frituurolie tot 175 ºC. Bak de friet 3 minuten in porties in de hete olie tot het goudbruin en krokant is. Laat de friet even uitlekken op vetvrij papier.
Verhit de olijfolie in 2 ruime koekenpannen. Bestrooi de tonijnsteaks met zout en peper en bak ze in 1 minuut per kant bruin, maar vanbinnen nog rosé en sappig.
Leg de tonijnsteaks bij de salades en schep de friet ernaast. Besprenkel de salades met de vinaigrette (of geef deze er apart bij).
Bestrooi het gerecht met de ringetjes bosui en serveer met een dot wasabi mayonaise.

Per persoon: 1700 kcal, 56 g eiwit, 126 g vet waarvan 17 g verzadigd, 81 g koolhydraten, 10 g vezels en 4,5 g zout

Tip: vervang voor een vegetarische salade Niçoise de tonijn door een plak (gerookte) tofu.